Extra informatie

U zult ongetwijfeld ontzettend veel vragen hebben over uw zwangerschap, vooral als dit de eerste keer is dat u een kindje verwacht.

Tijdens de spreekuren geven wij u alle belangrijke informatie en proberen al uw vragen te beantwoorden. Op de website van Verloskundig Centrum Breda, kunt u ook veel informatie vinden. Echter, houdt u in gedachten: deze website is géén medische encyclopedie en niet volledig. Trek altijd bij een verloskundige of uw huisarts aan de bel wanneer u ergens aan twijfelt of klachten ondervindt.

COVID-19 – corona / Coronavaccinatie

Hierbij de laatste richtlijnen betreft het corona-virus, december 2020.

In onze praktijk dragen wij mondkapjes. Wij vragen aan jullie om dit ook te doen bij jullie bezoek in de praktijk. Een mondkapje kan je zelf meenemen. Indien je deze niet bij je hebt kan je deze bij de assistente aan de balie krijgen.

Partners zijn welkom bij de controles, maar kom zoveel mogelijk alleen. Ook graag terughoudendheid met aanwezigheid van jullie kinderen.

Bij echocentrum FOCUS is een mondkapje verplicht. Bij de echo aldaar mogen de partners of een andere begeleider aanwezig zijn.

In het Amphia-ziekenhuis zijn medische mondkapjes verplicht, in de centrale hal en bij de afdelingen. Deze mondkapjes worden uitgereikt bij de ingang. Enkel en alleen deze medische mondkapjes mogen gedragen worden. In de verloskamer wordt verwacht dat de partner een mondkapje draagt wanneer er medisch personeel in de kamer aanwezig is.

Bij alle afspraken in het ziekenhuis is het de bedoeling dat je alleen komt tenzij de arts anders heeft aangegeven. Tijdens de bevalling in de verloskamer mag partner of een andere begeleider aanwezig zijn. Een badbevalling is mogelijk.

Verder blijft natuurlijk heel belangrijk dat wanneer je klachten hebt, van verkoudheid, loopneus, benauwdheid en/of koorts, of in quarantaine bent je dan niet de praktijk binnen komt. Bel ons dan om een nieuwe afspraak te maken.


 

Vragen en antwoorden betreft coronavaccinatie

 

Is het vaccin veilig als ik zwanger ben?

Uit studies zijn geen aanwijzingen gekomen dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we het op dit moment voor de zekerheid nog af. Het advies is om je na de zwangerschap te laten vaccineren.

Heb je gezondheidsproblemen waardoor je een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Dan zijn de voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Overleg met je arts of vaccinatie tijdens de zwangerschap toch beter is.

Wat moet ik doen als ik tussen de eerste en tweede vaccinatie zwanger blijk te zijn?

Je hoef je geen zorgen te maken, er zijn geen aanwijzingen dat de vaccinatie gevolgen heeft voor de zwangerschap. Maar omdat er nog weinig over bekend is, raden we op dit moment voor de zekerheid af om tijdens de zwangerschap te vaccineren. Het advies is om na de zwangerschap de tweede vaccinatie te halen. Heb je gezondheidsproblemen waardoor je een hogere kans hebt om ernstig ziek te worden van corona? Dan zijn de voordelen van vaccineren tijdens de zwangerschap misschien groter dan de (theoretische) nadelen. Overleg met je arts of vaccinatie tijdens de zwangerschap toch beter is.

Het is verstandig om bij pREGnant te melden dat je tijdens je zwangerschap een coronavaccinatie hebt gehad. pPREGnant is het register van bijwerkingencentrum Lareb , waarin informatie verzameld wordt over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Het doel is om meer te leren over de effecten van geneesmiddelgebruik (inclusief vaccinaties) tijdens de zwangerschap. Zo kunnen verloskundigen, gynaecologen en artsen betere adviezen geven en wordt het gebruik van geneesmiddelen (nog) veiliger.

Is een ander merk dan Pfizer/BioNTech (Comirnaty) wel veilig in combinatie met zwangerschap?

Voor alle coronavaccins geldt dat er weinig of helemaal geen zwangere vrouwen meededen met de onderzoeken die zijn uitgevoerd voordat de vaccins op de markt werden toegelaten. Voor alle vaccins geldt dus dat we op dit moment erg weinig informatie hebben over de veiligheid van vaccinatie tijdens de zwangerschap.

Als ik het vaccin heb gekregen en ik word zwanger, is mijn kind dan ook beschermd?

We weten dat antistoffen van de moeder tijdens de zwangerschap via de placenta naar het kind gaan. Daardoor worden baby’s geboren met antistoffen die ze hebben gekregen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk.

Zwangerschapsplannen

Is het gevaarlijk als ik na de coronavaccinaties zwanger word?

Nee, dat is niet gevaarlijk.

Kan ik het vaccin nemen als ik van plan ben om zwanger te worden?

Ja, dat is geen probleem, zolang je nog niet zwanger bent tijdens de vaccinaties. Als je achteraf toch zwanger bleek te zijn tijdens de vaccinaties, is dat geen reden om je zorgen te maken.

Heeft het vaccin invloed op mijn vruchtbaarheid of IVF behandeling?

Nee, vaccinaties en vruchtbaarheid hebben geen invloed op elkaar. Als je zwanger wil worden via IVF is het  goed om met je gynaecoloog te bespreken wat een goed moment is voor de coronavaccinatie.

Vlak na de zwangerschap

Mag ik borstvoeding geven nadat ik gevaccineerd ben?

Ja, dat mag. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

Anticonceptie

Kan ik het vaccin nemen in combinatie met de pil of andere anticonceptiemiddelen?

Ja, dat kan. Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. Omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op het afweersysteem en ook niet op de afweerreactie die het coronavaccin opwekt.

(Bron: rivm.nl)

Menu
E-CONSULT