Informatie Verloskundige

Extra informatie

U zult ongetwijfeld ontzettend veel vragen hebben over uw zwangerschap, vooral als dit de eerste keer is dat u een kindje verwacht.

Tijdens de spreekuren geven wij u alle belangrijke informatie en proberen al uw vragen te beantwoorden. Op de website van Verloskundig Centrum Breda, kunt u ook veel informatie vinden. Echter, houdt u in gedachten: deze website is géén medische encyclopedie en niet volledig. Trek altijd bij een verloskundige of uw huisarts aan de bel wanneer u ergens aan twijfelt of klachten ondervindt.

Corona

Als je zwanger bent of net een kindje hebt gekregen, maak je je misschien zorgen over het nieuwe coronavirus. Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Je hoeft je dus geen extra zorgen te maken. 

Ook blijkt het nieuwe coronavirus geen verhoogde kans te geven op een miskraam of een aangeboren afwijking. Hieronder vind je informatie over zwangerschap en COVID-19.  

Nieuw coronavirus niet gevaarlijk bij een zwangerschap

Het nieuwe coronavirus lijkt niet gevaarlijk te zijn voor een zwangerschap. Op basis van beperkt beschikbare data  zijn er geen aanwijzingen dat zwangeren er vatbaarder voor zijn. We zien dat een ziekte met COVID-19 hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere ook vatbaarder bent voor het nieuwe coronavirus.

Geen verhoogde kans op miskraam 

Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit nieuwe virus. De gevolgen van een infectie met COVID-19 lijken bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Hoge koorts kan weeën opwekken. Dit is slecht voor het ongeboren kind. Het is daarom belangrijk om het goed in de gaten te houden als een zwangere koorts krijgt. Bij twijfel bel de huisarts of verloskundige.

Voorzorgsmaatregelen bij een zwangerschap

De maatregelen die zijn ingesteld gelden ook voor zwangeren. Als je zwanger bent, hoef je geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen:

Klachten tijdens zwangerschap?

Ben je zwanger en niet lekker? Hou jezelf dan goed in de gaten. De symptomen van het nieuwe coronavirus zijn divers. Sommige mensen lijken er amper iets van de merken. Anderen worden ernstig ziek. Het belangrijkste advies is dat je thuis blijft bij de volgende klachten:

Zo zorg je ervoor dat je anderen niet besmet. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand tot andere mensen. Vanaf 1 juni kan iedereen met een of meer van deze klachten zich laten testen. Zie ook de achtergrondpagina over Testen.
Je mag pas weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt. Er zijn geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting effect heeft op de baby.

In de praktijk hanteren wij vanaf 1 juni de volgende richtlijnen:

Let wel op dat wij in de praktijk de 1.5 meter niet altijd kunnen garanderen. Zeker niet in de wachtruimte! Houd daar wel rekening mee voordat je komt en neem daarin ook zelf je verantwoordelijkheid.

Bevalling

Indien je in het ziekenhuis bevalt, mag je partner of 1 andere begeleider daarbij aanwezig zijn. Een badbevalling is ook weer toegestaan.

Kraambed

De week na de bevalling, het kraambed, zullen wij de gesprekken zoveel mogelijk telefonisch doen. Indien gewenst of noodzakelijk komen wij op huisbezoek.

Menu
E-CONSULT