Bekkenbodem

Na de bevalling voelt je bekkenbodem anders aan, je kunt soms niet goed voelen wanneer je moet plassen of poepen of misschien kun je de urine en de ontlasting nog niet goed ophouden. Of je hebt last van vaginale windjes of een gekneusd of gezwollen gevoel.

Tijdens het persen komt er druk te staan op je bekkenbodemspieren en de banden die ‘buizen’ die daar in bij zitten, zoals je plasbuis, je blaas en je endeldarm. Hierdoor kun je na de bevalling tijdelijk een veranderd gevoel hebben in je bekkenbodemgebied, waardoor het je niet goed lukt om het signaal te herkennen van een volle blaas of darmen. Ook zijn de bekkenbodemspieren tijdens de bevalling gerekt, waardoor ze vlak na de bevalling moeilijker de plasbuis en de anus kunnen afsluiten, wat weer klachten kan geven van urineverlies, verlies van windjes of zelfs wat ontlasting. Vaak is er ook last van vaginale windjes, wat zelfs een ‘ploppend’ geluidje kan geven. Ook pijnklachten kunnen een verandering geven in het functioneren van je bekkenbodemspieren.

Mocht je één of meerdere klachten nog hebben 6 weken na de bevalling dan adviseren we om een afspraak te maken met een bekkenfysiotherapeut. Dit kan onder andere bij Everdina Veenema, Dorstzorg of in het Amphia Ziekenhuis.

Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een driejarige universitaire master opleiding Bekkenfysiotherapie gevolgd. Zij richt zich op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem.

E-CONSULT