Kraambed

De eerste tien dagen na de bevalling wordt het ‘kraambed’ genoemd. Afhankelijk van de behoefte en de noodzaak, komen de verloskundigen van Verloskundig Centrum tijdens het kraambed nog enkele keren langs om jullie welbevinden en de controles van de kraamvrouw en de baby te beoordelen. Tijdens het kraambezoek controleren wij een aantal medische zaken, bespreken de bevalling na en geven voorlichting.

Kraambed van dag tot dag

Om een idee te geven van wat u kunt verwachten tijdens uw kraamweek, hebben wij een overzicht gemaakt van dag tot dag.

Kraamdagen

Adrenaline van bevalling
Dag 1 is de dag waarop u bent bevallen. Tijdens de bevalling maakt uw lichaam adrenaline aan, waardoor u energie krijgt. Adrenaline blijft nog even in uw bloed zitten na de bevalling, hierdoor voelt u zich goed en vol energie. In de uren na de bevalling ebt dit gevoel weg en voelt u aan uw lichaam dat u moe en slap wordt. Doe het dus rustig aan en neem de tijd om te herstellen!

Bloedverlies na de bevalling
De eerste dag na de bevalling hebt u vaak ruim bloedverlies. U kunt ook stolsels verliezen, deze kunnen best groot zijn; soms zo groot als een vuist. Als u meer dan één vol kraamverband bloed per half uur verliest, moet u ons bellen op 076 565 71 77.

Plassen na de bevalling
Het is belangrijk dat u binnen 6 uur na de bevalling geplast hebt. Als dit niet lukt, belt u ons op 076 565 71 77. Het kan wat prikken als u plast, daarom is het belangrijk dat u goed spoelt met lauw water tijdens het plassen. Zet een kan om te spoelen op het toilet of plas de eerste dagen onder de douche.

Douchen na de bevalling
Binnen een aantal uur na de bevalling is het lekker om te douchen. Doe dat rustig en voorzichtig, onder begeleiding van uw kraamverzorgende. Soms adviseert zij of uw verloskundige om het douchen nog even uit te stellen. Zorg in ieder geval dat u vooraf wat gegeten hebt (beschuit met muisjes bijvoorbeeld).

De eerste dag van uw baby
Het eerste uur na de bevalling is uw baby heel helder en alert. Van dit moment wordt gebruik gemaakt om uw baby (aan de borst) te laten drinken. Na deze voeding valt uw baby meestal in een diepe slaap. De eerste dag kan de baby wat misselijk zijn. Het gezichtje is vaak nog wat gezwollen. Soms heeft het hoofdje van uw baby een wat puntige vorm van de bevalling, na een paar dagen verdwijnt dit vanzelf.

Voeding baby
Probeer uw baby iedere 3 uur voeding te geven. De kraamverzorgende helpt u hierbij. De signalen van honger leert u tijdens de eerste dagen van het kraambed.

Ontlasting baby
De eerste poep van de baby is zwart en plakkerig, dit heet meconium. Bewaar de eerste dagen alle luiers. De kraamverzorgende kan dan nakijken hoeveel uw baby poept en plast. Bij het verschonen controleert u elke keer de temperatuur. De temperatuur moet tussen de 36.5 en 37.5 graden zijn. Overleg bij een lagere of hogere temperatuur met de kraamverzorgende of verloskundige.

Stijf na bevalling
De eerste nacht na de bevalling is achter de rug, hopelijk hebben jullie wat kunnen slapen. U voelt zich vandaag waarschijnlijk stijf en moe. De hechtingen zijn nog gevoelig en beurs. Zorg dat u niet te veel bezoek krijgt, zodat jullie goed kunnen uitrusten van alle gebeurtenissen. Probeer iedere middag van 13.00 tot 15.00 uur te rusten op bed.

Baby in bad
Uw baby gaat nu waarschijnlijk beter drinken en is minder misselijk. Vandaag gaat uw baby voor het eerst in bad. De kraamverzorgende laat zien hoe u dit het beste doet.

Baby aangeven
Vergeet niet dat de aangifte bij de gemeente binnen 3 werkdagen na de geboorte moet gebeuren!

Dag 3 is aangebroken, vandaag voelt u weer wat veranderingen aan uw lichaam.

Borstvoeding
Waarschijnlijk worden uw borsten al wat voller. De borstvoeding begint op gang te komen. Als u geen borstvoeding geeft, merkt u toch ook dat uw borsten voller worden.

Hechtingen
Bent u na de bevalling gehecht? Dan kunnen uw hechtingen wat gaan trekken. De kraamverzorgende controleert iedere dag of de hechtingen goed genezen.

Emoties na bevalling
Het is heel normaal als u een dag of twee emotioneel bent. Misschien moet u huilen om de kleinste dingen, dit noemen we ‘kraamtranen’ en komt door de hormonen. Als u zich langer dan een paar dagen emotioneel niet goed voelt, geef dit dan aan bij uw kraamverzorgende of de verloskundige. Samen kan er dan gekeken worden of het nog ‘normaal’ is zoals u zich voelt.

Baby gaat geel zien
Het is mogelijk dat uw baby een beetje geel gaat zien. Dit komt doordat de lever het afbraakproduct van de rode bloedcellen nog niet goed kan verwerken. Dit is niet erg, zolang het niet te veel is. De kraamverzorgster houdt dit mee in de gaten. Het is belangrijk dat uw baby zijn wakkere en alerte momenten heeft. Als de verloskundige of kraamverzorgster twijfelt over de mate van geel zien, laat ze het bloed van uw baby testen.

Ontlasting baby verandert
Vanaf vandaag verandert de poep van uw kindje van kleur. Deze wordt vaak wat groener en dunner. Het is nu geen meconium meer.

Baby valt af
De eerste dagen valt uw baby wat af, dit is normaal. De kraamverzorgster weegt de baby iedere dag en overlegt bij teveel gewichtsafname met de verloskundige.

Ontlasting na bevalling
Vandaag heeft u waarschijnlijk voor het eerst weer ontlasting na de bevalling. Daar zien veel vrouwen tegenop, vooral als ze hechtingen hebben. Achteraf blijkt dit vaak heel erg mee te vallen. Veel drinken is hierbij belangrijk: want dan blijft de ontlasting zacht.

Stuwing
De meeste kraamvrouwen krijgen vandaag last van stuwing; uw borsten zijn dan heel vol en gespannen, dit kan pijnlijk zijn. Misschien heeft u er wat verhoging bij, dat is normaal. Leg, als u borstvoeding geeft, regelmatig aan en laat uw borsten goed leegdrinken. Het koelen van de borsten geeft verlichting en het gebruik van witte koolbladeren in uw bh werkt ook goed. Draag de periode dat u stuwing hebt een goede bh en gebruikt zo nodig paracetamol.

Kraamhulp
Na vijf dagen is alles een beetje meer gewend. U voelt zich waarschijnlijk weer wat fitter, maar doe het nog steeds rustig aan. Uw kraamdagen zijn er om uit te rusten, zeker als de kraamverzorgende er nog is.

Borstvoeding op gang
Als u borstvoeding geeft, is deze nu meestal goed op gang. Vanaf vandaag gaat de baby waarschijnlijk weer groeien.

Hielprik en gehoortest
De hielprik (onderzoek naar een stofwisselingsziekte, een schildklier- en een bijnieraandoening) en gehoortest vinden vandaag plaats, tenzij de 5e dag in het weekend valt, dan komt men hier maandag voor langs. GGD voert deze testen uit.

Voor meer informatie kunt u de folder ‘Hielprikscreening en Gehoorscreening’ lezen. Ook kunt u een filmpje over de hielprik bekijken.

Hechtingen bevalling
Uw eventuele hechtingen lossen in principe vanzelf op. Meestal hoeven ze dus niet verwijderd te worden. Als u er last van hebt, kan de verloskundige deze verwijderen vanaf dag 6. Het bloedverlies wat u hebt, is nu vaak ook een heel stuk minder.

Ervaringen bevalling
Aan het einde van het kraambed komt de verloskundige voor het laatst bij u langs. Dan bespreekt ze met u hoe u de afgelopen tijd hebt ervaren en wat u van de zorg vond.

Bespreken met verloskundige
Er nog een aantal dingen die besproken worden tijdens het laatste bezoek van de verloskundige:

Voor het eerst naar buiten met baby
Als alles goed gaat (de baby is groeiende en de temperatuur is stabiel), mogen jullie voor het eerst naar buiten met de baby. Leg uw baby in de kinderwagen met de kap omhoog. Doe hem een jasje aan en zet een mutsje op. Als het buiten koud is, kunt u de reiswieg of maxi-cosi voorverwarmen met een kruik. Neem de kruik nooit mee naar buiten! Twijfelt u eraan of uw kindje warm genoeg is ingepakt, meet dan de temperatuur voordat u weg gaat en meteen na thuiskomst. Ga de eerste keer niet alleen op pad. En bedenk dat alles wat u loopt, ook weer terug moet lopen!

Vitamine K en vitamine D
Als u borstvoeding geeft, zult u vanaf de 8e dag vitamine K en D aan uw kindje moeten geven. Deze vitamine K en vitamine D druppeltjes koopt u bij de drogist of apotheek.
Geeft u flesvoeding dan hoeft u alleen vanaf de 8e dag vitamine D te geven aan uw kindje, omdat vitamine K al aan flesvoeding toegevoegd is.

Consultatiebureau Breda of omgeving
De zorg voor uw baby gaat nu over naar het consultatiebureau. De zorg voor uzelf gaat over naar de huisarts. Mocht u nog vragen hebben of klachten, dan kunt u ons altijd nog bellen op telefoonnummer 076 565 71 77.

Anticonceptie na bevalling
Verder bespreken we met u de verschillende mogelijkheden van anticonceptie. Al vrij snel naar uw bevalling bent u weer vruchtbaar. Meer informatie over anticonceptie na de bevalling kunt u alvast vinden op http://www.anticonceptie.nl/na-de-bevalling.

Hielprik Breda en gehoortest

De baby krijgt rond de 5e dag de hielprik. Dit is een onderzoek naar een eventuele stofwisselingsziekte, een schildklier- en een bijnieraandoening. Tegelijk met de hielprik volgt ook een gehoortest. Aanvraag bij de GGD verloopt via de kraamverzorgster in huis. Tijdens het spreekuur krijgt u de informatiefolder over de hielprik en de gehoortest van de verloskundige. Deze informatiefolder over de hielprik en gehoorscreening kunt u ook online in meerdere talen bekijken. Ook kunt u een videofilmpje bekijken over de hielprik, waarin het doel en de werkwijze uitgelegd wordt.

Borstvoeding of flesvoeding geven

U beslist zelf of u borstvoeding of flesvoeding gaat geven. De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk heeft nuttige informatie over de start van borstvoeding en de combinatie van werken en voeden.  Ook worden er in de regio Breda regelmatig borstvoedingscursussen gegeven. Informatie over borstvoedingscursussen in Breda en omgeving, is op de verloskundigenpraktijk te vinden.

Er is in onze praktijk de mogelijkheid om een afspraak te maken met lactatiekundige Wendy Seelen. Zij geeft in een gesprek informatie en advies met betrekking op borstvoeding. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Vraag bij uw zorgverzekering na, of zij deze kosten vergoeden. Een afspraak maken met Wendy Seelen, kan via onze assistente via het reguliere telefoonnummer: 076 565 7177.

Borstkolf huren Breda en omgeving

Mocht het nodig zijn om een borstkolf te huren in uw kraamweek om de borstvoeding goed op gang te brengen, dan dan kunt u doet doen via Mediplus. Of het nodig is om een borstkolf te huren, wordt in de kraamweek bekeken en hoeft u niet vooraf te regelen. Het is ook mogelijk een kolf van een goede bekende te lenen. Zorg dan wel voor een schone/nieuwe flessen.

Kraamhulp Breda en omgeving

U dient zelf aan het begin van uw zwangerschap, kraamhulp te regelen. Dit kunt u regelen via Naviva of een andere instantie (kijkt u even in uw ziektekostenpolis).

Er zijn tegenwoordig ook kleine kraamzorgorganisaties. Mocht u daar de voorkeur aan geven, dan is ons advies om al vroeg in de zwangerschap -voor 12 weken- bij hen in te schrijven. Kijk eens bij Baby en zo en Pink&Blue Kraamzorg

Geboorteaangifte gemeente

De geboorteaangifte  van uw baby moet binnen drie werkdagen na de geboortedag gedaan worden, dit is wettelijk verplicht. Weekenden en feestdagen tellen uiteraard niet mee als werkdag. Voor het doen van de geboorteaangifte kunt u in Breda bij het gemeentehuis terecht. Hiervoor heeft u wel een afspraak nodig. Zie: Geboorteaangifte. Wat u mee moet nemen zijn een geldig legitimatiebewijs, eventueel uw trouwboekje en eventueel een akte van erkenning. Tegenwoordig kunt u na een bevalling in het ziekenhuis ook digitaal de geboorteaangifte doen. U heeft hierbij wel uw DigiD nodig. Meer info: Geboorteaangifte Amphia Ziekenhuis Breda

E-CONSULT