Kraambed

De eerste tien dagen na de bevalling wordt het ‘kraambed’ genoemd. Afhankelijk van de behoefte en de noodzaak, komen de verloskundigen van Verloskundig Centrum tijdens het kraambed nog enkele keren langs om jullie welbevinden en de controles van de kraamvrouw en de baby te beoordelen. De controles worden door de kraamverzorgster gedocumenteerd in een app die wij ook kunnen inzien.

Tijdens het kraambezoek controleren wij een aantal medische zaken, bespreken de bevalling na en geven voorlichting.

Kraambed van dag tot dag

Om een idee te geven van wat je kan verwachten tijdens de kraamweek, hebben wij een overzicht gemaakt van dag tot dag.

Kraamdagen

Adrenaline van bevalling
Dag 1 is de dag waarop je bent bevallen. Tijdens de bevalling maakt jouw lichaam adrenaline aan, waardoor je energie krijgt. Adrenaline blijft nog even in het bloed zitten na de bevalling, hierdoor voelt je jezelf goed en vol energie. In de uren na de bevalling ebt dit gevoel weg en voel je aan jouw lichaam dat je moe en slap wordt. Doe het dus rustig aan en neem de tijd om te herstellen!

Bloedverlies na de bevalling
De eerste dag na de bevalling heb je vaak ruim bloedverlies. je kunt ook stolsels verliezen, deze kunnen best groot zijn; soms zo groot als een vuist. Als u meer dan één vol kraamverband bloed per half uur verliest, moet je ons bellen op 076 565 71 77.

Plassen na de bevalling
Het is belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling geplast hebt. Als dit niet lukt, bel ons dan.

Het kan wat prikken als je plast, daarom is het belangrijk dat je goed spoelt met lauw water tijdens het plassen. Zet een kan om te spoelen op het toilet of plas de eerste dagen onder de douche.

Douchen na de bevalling
Binnen een aantal uur na de bevalling is het lekker om te douchen. Doe dat rustig en voorzichtig, onder begeleiding van de kraamverzorgende. Soms adviseert zij of wij om het douchen nog even uit te stellen. Zorg in ieder geval dat je vooraf wat gegeten hebt (beschuit met muisjes bijvoorbeeld).

De eerste dag van uw baby
Het eerste uur na de bevalling is de baby heel helder en alert. Van dit moment wordt gebruik gemaakt om uw baby (aan de borst) te laten drinken. Na deze voeding valt de baby meestal in een diepe slaap. De eerste dag kan de baby wat misselijk zijn. Het gezichtje is vaak nog wat gezwollen. Soms heeft het hoofdje van de baby een wat puntige vorm van de bevalling, na een paar dagen verdwijnt dit vanzelf.

Voeding baby
Probeer de baby iedere 3 uur voeding te geven. De kraamverzorgende helpt je hierbij. De signalen van honger leer je  tijdens de eerste dagen van het kraambed.

Ontlasting baby
De eerste poep van de baby is zwart en plakkerig, dit heet meconium. Bewaar de eerste dagen alle luiers. De kraamverzorgende kan dan nakijken hoeveel de baby poept en plast. Bij het verschonen controleren jullie elke keer de temperatuur. De temperatuur moet tussen de 36.5 en 37.5 graden zijn. Overleg bij een lagere of hogere temperatuur met de kraamverzorgende of met ons

Stijf na bevalling
De eerste nacht na de bevalling is achter de rug, hopelijk hebben jullie wat kunnen slapen. U voelt zich vandaag waarschijnlijk stijf en moe. De hechtingen zijn nog gevoelig en beurs. Zorg dat u niet te veel bezoek krijgt, zodat jullie goed kunnen uitrusten van alle gebeurtenissen. Probeer iedere middag van 13.00 tot 15.00 uur te rusten op bed.

Baby in bad
Uw baby gaat nu waarschijnlijk beter drinken en is minder misselijk. Vandaag gaat uw baby voor het eerst in bad. De kraamverzorgende laat zien hoe u dit het beste doet.

Baby aangeven
Vergeet niet dat de aangifte bij de gemeente binnen 3 werkdagen na de geboorte moet gebeuren!

Dag 3 is aangebroken, vandaag voel je weer wat veranderingen aan jouw lichaam.

Borstvoeding
Waarschijnlijk worden de borsten al wat voller. De borstvoeding begint op gang te komen. Als je geen borstvoeding geeft, merk je toch ook dat de borsten voller worden.

Hechtingen
Ben je na de bevalling gehecht? Dan kunnen de hechtingen wat gaan trekken. De kraamverzorgende controleert iedere dag of de hechtingen goed genezen.

Emoties na bevalling
Het is heel normaal dat je een dag of twee emotioneel bent. Misschien moet je huilen om de kleinste dingen, dit noemen we ‘kraamtranen’ en komt door de hormonen. Als je langer dan een paar dagen jezelf emotioneel niet goed voelt, geef dit dan aan bij uw kraamverzorgende of de verloskundige. Samen kan er dan gekeken worden of het nog ‘normaal’ is zoals je jezelf voelt.

Baby gaat geel zien
Het is mogelijk dat de baby een beetje geel gaat zien. Dit komt doordat de lever het afbraakproduct van de rode bloedcellen nog niet goed kan verwerken. Dit is niet erg, zolang het niet te veel is. De kraamverzorgster houdt dit mee in de gaten. Het is belangrijk dat de baby zijn wakkere en alerte momenten heeft. Als de verloskundige of kraamverzorgster twijfelt over de mate van geel zien, laat ze het bloed van de baby testen op bilirubine.

Ontlasting baby verandert
Vanaf vandaag verandert de poep van de baby van kleur. Deze wordt vaak wat groener en dunner. Het is nu geen meconium meer.

Baby valt af
De eerste dagen valt de baby wat af, dit is normaal. De kraamverzorgster weegt de baby iedere dag en overlegt bij teveel gewichtsafname met de verloskundige.

Ontlasting na bevalling
Vandaag heb je waarschijnlijk voor het eerst weer ontlasting na de bevalling. Daar zien veel vrouwen tegenop, vooral als ze hechtingen hebben. Achteraf blijkt dit vaak heel erg mee te vallen. Veel drinken en vezels eten is hierbij heel belangrijk: want dan blijft de ontlasting zacht.

Stuwing
De meeste kraamvrouwen krijgen vandaag last van stuwing; de borsten zijn dan heel vol en gespannen, dit kan pijnlijk zijn. Misschien heb je er wat verhoging bij, dat is normaal. Leg, als je borstvoeding geeft, regelmatig aan en laat de borsten goed leegdrinken door de baby. Het koelen van de borsten geeft verlichting en het gebruik van witte koolbladeren in de bh werkt ook goed. Draag de periode dat je stuwing hebt een goede bh en gebruikt zo nodig paracetamol.

Kraamhulp
Na vijf dagen is alles een beetje meer gewend. Je bent waarschijnlijk weer wat fitter, maar doe het nog steeds rustig aan. De kraamdagen zijn er om uit te rusten, zeker als de kraamverzorgende er nog is.

Borstvoeding op gang
Als je borstvoeding geeft, is deze nu meestal goed op gang. Vanaf vandaag gaat de baby waarschijnlijk weer groeien.

Hielprik en gehoortest
De hielprik (onderzoek naar een stofwisselingsziekte, een schildklier- en een bijnieraandoening) en gehoortest vinden vandaag plaats, tenzij de 5e dag in het weekend valt, dan komt men hier maandag voor langs. GGD voert deze testen uit.

Voor meer informatie kan je de folder ‘Hielprikscreening en Gehoorscreening’ lezen. Ook kan je een filmpje over de hielprik bekijken.

Hechtingen bevalling
De eventuele hechtingen lossen in principe vanzelf op. Meestal hoeven ze dus niet verwijderd te worden. Als je er last van hebt, kan de verloskundige deze verwijderen vanaf dag 6. Het bloedverlies wat je hebt, is nu vaak ook een heel stuk minder.

Ervaringen bevalling
Aan het einde van het kraambed komt de verloskundige voor het laatst bij jullie thuis langs. Dan bespreekt ze met jullie hoe u de afgelopen tijd hebt ervaren en hoe jullie de zorg hebben ervaren.

Bespreken met verloskundige
Er zijn nog een aantal dingen die besproken worden tijdens het laatste bezoek van de verloskundige:

Voor het eerst naar buiten met baby
Als alles goed gaat (de baby is groeiende en de temperatuur is stabiel), mogen jullie voor het eerst naar buiten met de baby. Leg de baby in de kinderwagen met de kap omhoog. Doe hem/haar een jasje aan en zet een mutsje op. Als het buiten koud is, kan je de reiswieg of maxi-cosi voorverwarmen met een kruik. Neem de kruik nooit mee naar buiten! Twijfel je of de baby warm genoeg is ingepakt, meet dan de temperatuur voordat je weg gaat en meteen na thuiskomst. Ga de eerste keer niet alleen op pad. En bedenk dat alles wat je loopt, ook weer terug moet lopen!

Vitamine K en vitamine D
Als je borstvoeding geeft, dan heeft de baby vanaf de 8e dag vitamine K en D nodig. Deze vitamine K en vitamine D druppeltjes koop je bij de drogist of apotheek.
Geef je flesvoeding dan heeft de baby vanaf de 8e dag vitamine D nodig, omdat vitamine K al aan flesvoeding toegevoegd is.

Consultatiebureau Breda of omgeving
Tien dagen na de bevalling gaat de zorg voor de baby over naar het consultatiebureau  en de huisarts. De zorg voor jou gaat over naar de huisarts.

Mocht je nog vragen hebben of klachten, dan kun je ons altijd nog bellen op telefoonnummer 076 565 71 77.

Anticonceptie na bevalling
Verder bespreken we met jou de verschillende mogelijkheden van anticonceptie. Al vrij snel na de bevalling ben je weer vruchtbaar. Meer informatie over anticonceptie na de bevalling kan je  alvast vinden op http://www.anticonceptie.nl/na-de-bevalling.

Hielprik Breda en gehoortest

De baby krijgt rond de 5e dag de hielprik. Dit is een onderzoek naar een eventuele stofwisselingsziekte, een schildklier- en een bijnieraandoening. Tegelijk met de hielprik volgt ook een gehoortest. Aanvraag bij de GGD verloopt via de kraamverzorgster in huis. Tijdens het spreekuur krijgen jullie de informatiefolder over de hielprik en de gehoortest. Deze informatiefolder over de hielprik en gehoorscreening kan je ook online in meerdere talen bekijken. Ook kan er een videofilmpje bekeken worden over de hielprik, waarin het doel en de werkwijze uitgelegd wordt.

Borstvoeding of flesvoeding geven

Je beslist uiteraard zelf of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven.

De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk heeft nuttige informatie over de start van borstvoeding en de combinatie van werken en voeden.  Ook worden er in de regio Breda regelmatig borstvoedingscursussen gegeven. Informatie over borstvoedingscursussen in Breda en omgeving, is op de verloskundigenpraktijk te vinden.

Er is in onze praktijk de mogelijkheid om een afspraak te maken met lactatiekundige Wendy Seelen. (Wendy Seelen)  Zij geeft in een gesprek informatie en advies met betrekking op borstvoeding. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Vraag bij uw zorgverzekering na, of zij deze kosten vergoeden. Een afspraak maken met Wendy Seelen, kan via onze assistente via het reguliere telefoonnummer: 076 565 7177.

Borstkolf huren Breda en omgeving

Mocht het nodig zijn om een borstkolf te huren in de kraamweek om de borstvoeding goed op gang te brengen, dan kan dit via Mediplus Of  het nodig is om een borstkolf te huren, wordt in de kraamweek bekeken en hoef je niet vooraf te regelen. Het is ook mogelijk een kolf van een goede bekende te lenen. Zorg dan wel voor een schone/nieuwe flessen.

Kraamhulp Breda en omgeving

Je dient zelf aan het begin van uw zwangerschap kraamzorg te regelen. Dit kan je regelen via Naviva , Lunavi Pink&Blue  of een andere instantie (kijk even in jouw zorgverzekeringspolis).

Geboorteaangifte gemeente

De geboorteaangifte van jullie baby moet binnen drie werkdagen na de geboortedag gedaan worden, dit is wettelijk verplicht. Weekenden en feestdagen tellen uiteraard niet mee als werkdag. Voor het doen van de geboorteaangifte kan je in Breda bij het gemeentehuis terecht. Hiervoor heeft u wel een afspraak nodig. Zie: Geboorteaangifte. Wat je mee moet nemen zijn een geldig legitimatiebewijs, eventueel trouwboekje en eventueel een akte van erkenning.  Je kan na de bevalling ook in het ziekenhuis digitaal de geboorteaangifte doen. Je hebt hierbij wel uw DigiD nodig en eventueel een dossiernummer. Meer info: Geboorteaangifte Amphia Ziekenhuis Breda

E-CONSULT