Bevallen Breda Verloskundige

Kraambed

De eerste tien dagen na de bevalling wordt het ‘kraambed’ genoemd. Afhankelijk van de behoefte en de noodzaak, komen de verloskundigen van Verloskundig Centrum tijdens het kraambed nog enkele keren langs om jullie welbevinden en de controles van de kraamvrouw en de baby te beoordelen. Tijdens het kraambezoek controleren wij een aantal medische zaken, bespreken de bevalling na en geven voorlichting.

Kraambed van dag tot dag

Om een idee te geven van wat u kunt verwachten tijdens uw kraamweek, hebben wij een overzicht gemaakt van dag tot dag.

Kraamdagen

Hielprik Breda en gehoortest

De baby krijgt rond de 5e dag de hielprik. Dit is een onderzoek naar een eventuele stofwisselingsziekte, een schildklier- en een bijnieraandoening. Tegelijk met de hielprik volgt ook een gehoortest. Aanvraag bij de GGD verloopt via de kraamverzorgster in huis. Tijdens het spreekuur krijgt u de informatiefolder over de hielprik en de gehoortest van de verloskundige. Deze informatiefolder over de hielprik en gehoorscreening kunt u ook online in meerdere talen bekijken. Ook kunt u een videofilmpje bekijken over de hielprik, waarin het doel en de werkwijze uitgelegd wordt.

Borstvoeding of flesvoeding geven

U beslist zelf of u borstvoeding of flesvoeding gaat geven. De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk heeft nuttige informatie over de start van borstvoeding en de combinatie van werken en voeden.  Ook worden er in de regio Breda regelmatig borstvoedingscursussen gegeven. Informatie over borstvoedingscursussen in Breda en omgeving, is op de verloskundigenpraktijk te vinden.

Er is in onze praktijk de mogelijkheid om een afspraak te maken met lactatiekundige Wendy Seelen. Zij geeft in een gesprek informatie en advies met betrekking op borstvoeding. Let op: hier zijn kosten aan verbonden. Vraag bij uw zorgverzekering na, of zij deze kosten vergoeden. Een afspraak maken met Wendy Seelen, kan via onze assistente via het reguliere telefoonnummer: 076 565 7177.

Borstkolf huren Breda en omgeving

Mocht het nodig zijn om een borstkolf te huren in uw kraamweek om de borstvoeding goed op gang te brengen, dan dan kunt u doet doen via Mediplus. Of het nodig is om een borstkolf te huren, wordt in de kraamweek bekeken en hoeft u niet vooraf te regelen. Het is ook mogelijk een kolf van een goede bekende te lenen. Zorg dan wel voor een schone/nieuwe flessen.

Kraamhulp Breda en omgeving

U dient zelf aan het begin van uw zwangerschap, kraamhulp te regelen. Dit kunt u regelen via Naviva of een andere instantie (kijkt u even in uw ziektekostenpolis).

Er zijn tegenwoordig ook kleine kraamzorgorganisaties. Mocht u daar de voorkeur aan geven, dan is ons advies om al vroeg in de zwangerschap -voor 12 weken- bij hen in te schrijven. Kijk eens bij Baby en zo en Pink&Blue Kraamzorg

Geboorteaangifte gemeente

De geboorteaangifte  van uw baby moet binnen drie werkdagen na de geboortedag gedaan worden, dit is wettelijk verplicht. Weekenden en feestdagen tellen uiteraard niet mee als werkdag. Voor het doen van de geboorteaangifte kunt u in Breda bij het gemeentehuis terecht. Hiervoor heeft u wel een afspraak nodig. Zie: Geboorteaangifte. Wat u mee moet nemen zijn een geldig legitimatiebewijs, eventueel uw trouwboekje en eventueel een akte van erkenning. Tegenwoordig kunt u na een bevalling in het ziekenhuis ook digitaal de geboorteaangifte doen. U heeft hierbij wel uw DigiD nodig. Meer info: Geboorteaangifte Amphia Ziekenhuis Breda

E-CONSULT