Kraamtijd Ervaringen Verloskundige Breda

Kraamtijd

De weken na het kraambed noemen we de ‘kraamtijd’. Deze periode duurt ongeveer tot 6 weken na uw bevalling. Een aantal dingen zijn hierbij relevant:

Vloeien na bevalling

Gemiddeld houdt het vloeien na de bevalling 4 tot 6 weken aan. Het wordt steeds minder en de kleur wordt eerst bruinig en daarna is het vaak alleen nog wondvocht dat er gelig van kleur uitziet. Als u wat actiever wordt na de bevalling, dan kan het bloedverlies weer wat meer worden of even terugkomen. U mag pas in bad of in het zwembad als het bloedverlies helemaal gestopt is. De eerste drie weken kunt u beter geen seks hebben. Uw baarmoedermond staat namelijk nog een beetje open en hierdoor heeft u meer kans op een infectie.

Last van litteken bevalling

Mocht u last hebben van het litteken van een eventuele knip of scheurtje, dan kunt u dit inmasseren met bijvoorbeeld perineumolie. Als u echt last houdt, blijf hier dan niet mee lopen en maak een afspraak bij één van onze verloskundigen.

Wegen van de baby

Na het kraambed hoeft uw baby niet meer extra gewogen te worden. Vertrouw op het gedrag van uw kindje. Als uw baby tevreden is, goed poept en plast, dan groeit de baby ook. Ga eventueel naar het inloopspreekuur van het consultatiebureau als u twijfels hebt. Op het consultatiebureau houden ze de groei en ontwikkeling van uw baby in de gaten.

Rust in kraamtijd

Probeer in de kraamtijd nog goed uw rust te pakken en vergeet vooral niet te genieten! Mocht u zich emotioneel niet fijn voelen en denkt u dat dit erger is dan dat het normaal gezien zou mogen zijn, aarzel dan niet contact op te nemen met uw huisarts.

E-CONSULT