Kraamtijd

De weken na het kraambed noemen we de ‘kraamtijd’. Deze periode duurt ongeveer tot 6 weken na je bevalling. Een aantal dingen zijn hierbij relevant:

Vloeien na bevalling

Gemiddeld houdt het vloeien na de bevalling 4 tot 6 weken aan. Het wordt steeds minder en de kleur wordt eerst bruinig en daarna is het vaak alleen nog wondvocht dat er gelig van kleur uitziet. Als je weer wat actiever wordt na de bevalling, dan kan het bloedverlies weer wat meer worden of even terugkomen. Je mag pas in bad of in het zwembad als het bloedverlies helemaal gestopt is. De eerste drie weken kunnen jullie beter geen seks hebben. De baarmoedermond staat namelijk nog een beetje open en hierdoor heb je meer kans op een infectie.

Last van litteken bevalling

Mocht je last hebben van het litteken van een eventuele knip of scheurtje, dan kan je dit masseren met bijvoorbeeld perineumolie. Als je echt last houdt, blijf hier dan niet mee lopen en maak een afspraak bij één van onze verloskundigen.

Wegen van de baby

Na het kraambed hoeft jullie baby niet meer extra gewogen te worden. Vertrouw op het gedrag van uw kindje. Als de baby tevreden is, goed poept en plast, dan groeit de baby ook. Ga eventueel naar het consultatiebureau van de GGD als je twijfels hebt. Op het consultatiebureau houden ze de groei en ontwikkeling van jullie baby in de gaten.

Rust in kraamtijd

Probeer in de kraamtijd nog goed jouw rust te pakken en vergeet vooral niet te genieten! Mocht je jezelf emotioneel niet fijn voelen en je hebt het idee dat dit niet minder wordt, aarzel dan niet om hulplijnen in te schakelen. Coaches kunnen je helpen om dingen op de rit te krijgen, ook al is het hormonaal. Wij werken samen met Kim en Mieke, zij kunnen je zeker helpen. Kim & Mieke coaching I training

E-CONSULT