Veelgestelde vragen

Uit ervaring weten wij dat u ook na de bevalling vast wat vragen heeft. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Mocht u een vraag hebben die hier niet behandeld wordt, aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen.

Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is. Na de bevalling zit er in de baarmoederwand een wond van de placenta. Het bloedverlies betekent dat deze wond nog niet helemaal genezen is. Bloedverlies na de bevalling kan en mag ongeveer 6 weken duren. In veel gevallen is het voor die tijd al gestopt.

Afhankelijk van het herstel na de bevalling kunt u na een aantal weken weer langzaam beginnen met sporten. Bouw het sporten langzaam op en luister goed naar uw lichaam. Kies bij voorkeur in het begin voor sporten die de bekken niet te zwaar belasten. Fietsen of zwemmen zijn sporten die weinig belasting bezorgen voor de bekken. Hebt u tijdens de zwangerschap veel last gehad van uw bekken, overleg dan eventueel met uw fysiotherapeut wat zijn/haar adviezen zijn.

De schuine buikspieren mag u al redelijk snel na de bevalling weer gaan trainen. Voorkom blessures en wacht met de rechte buikspieren tot 6 weken na de bevalling. Pas dan liggen deze spieren weer op hun eigen plek. Bouw deze rechte buikspieroefeningen langzaam op.

In principe mag u na de kraamweek met uw kindje naar buiten. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van het seizoen wat daarin geadviseerd wordt. Ook is het afhankelijk van het gewicht van uw kindje. Baby’s met een laag geboortegewicht hebben vaak meer moeite om op temperatuur te blijven. Heeft uw kindje nog veel moeite om op temperatuur te blijven, probeer het naar buiten gaan dan te beperken. Een te lage lichaamstemperatuur betekent namelijk veel verlies van energie en daarmee minder groei.

Vooral in de winter kunt u misschien twijfelen of u uw kindje voldoende warm hebt ingepakt. Een tip is dan om de temperatuur vlak voordat u weg gaat te meten en daarna vrij snel als u weer thuis bent. U ziet dan of uw kindje is afgekoeld of mooi stabiel is gebleven. In de winter kan het ook zinvol zijn om de maxi-cosi of wandelwagen voor te verwarmen met een kruik. Uw kindje komt dan lekker warm te liggen en dat scheelt in het wel of niet afkoelen tijdens de wandeling. Haal de kruik er altijd weer uit voordat u op pad gaat en laat de kruik nooit bij uw kind in de wandelwagen liggen.

Nee, dit is niet normaal. In de eerste weken na uw bevalling is uw bekkenbodem slapper dan voorheen. De spieren hebben ruimte moeten maken voor uw baby en hebben misschien wel schade ondervonden door het inscheuren of door het zetten van een knip. Tijdens uw kraamperiode krijgt u al tips voor bekkenbodemspieroefeningen van de kraamverzorgende. Soms kan het zijn dat u een beetje urine verliest wanneer u bijvoorbeeld iets tilt of moet niezen. In de eerste weken mag dit, maar er moet wel een stijgende lijn zijn in het herstel. Tijdens de nacontrole zullen wij u ook vragen hoe dit gaat. Mocht u na 3 maanden na de bevalling nog steeds last hebben van ongewenst urineverlies, trek dan aan de bel en doe er iets aan. Door middel van bekkenbodemoefeningen die u van de bekkenbodemfysiotherapeute kan krijgen, kunt u deze klachten verminderen en zelfs verhelpen. Doet u dit niet, dan kunt u er heel uw leven last van blijven houden en vaak verergeren de klachten wanneer u de overgang in gaat. Schaam u niet om hulp te vragen voor dit probleem, het gaat om uw toekomst!

Ons advies is om in ieder geval te wachten met vrijen totdat het bloedverlies volledig gestopt is. In de tijd dat u nog bloedverlies of bruinige afscheiding hebt, is de wond in uw baarmoeder nog aan het genezen. Wanneer dit genezen is, is de kans op ontsteking van uw baarmoeder voorbij. Dit kan 6 weken duren, vaak is dit ook de tijd waarin de eventuele wond bij uw vagina weer volledig geneest.

De eerste keer dat u weer gaat vrijen na uw bevalling is voor u en uw partner ongetwijfeld spannend. Uw lichaam heeft immers flink wat veranderingen ondergaan in de afgelopen maanden. Wellicht vraagt u zich af of seks pijnlijk kan zijn of dat u vrijen met uw partner misschien heel anders zal ervaren.

Hieronder een paar tips:

  • Wees eerlijk tegen uzelf en uw partner als u het spannend vindt om weer te vrijen. Voor uw partner kan het immers ook moeilijk zijn om de eerste stap weer te nemen. Samen kunnen jullie vast tot een goede oplossing komen. Praat er vooral over, dan weten jullie allebei van elkaar hoe jullie erover denken. Zorg ervoor dat u tijd voor elkaar maakt.
  • Wanneer u borstvoeding geeft, dan komt het vaak voor dat uw vagina minder vochtig wordt tijdens het vrijen. Dit komt door uw hormonen en dit wordt vanzelf weer normaal na de borstvoedingsperiode. Eventueel zouden jullie ervoor kunnen kiezen om een glijmiddel te gebruiken. Glijmiddel op waterbasis geeft minder snel irritaties. Bij de drogist is bijvoorbeeld het glijmiddel KY gel verkrijgbaar (blauw met wit doosje), maar een ander merk mag natuurlijk ook.
  • Wanneer u tijdens uw borstvoedingsperiode opgewonden raakt, kan het zijn dat uw borsten gaan lekken. Schrik hier niet van, dit komt ook door de hormonen.
  • Als u een wond bij uw vagina gehad hebt, dan kan het litteken soms iets stugger aanvoelen in de eerste maanden. Na verloop van tijd wordt dit soepeler. U kunt eventueel perineumolie van Weleda op het litteken inmasseren. Perineumolie is verkrijgbaar bij de drogist. Door deze olie wordt het litteken iets sneller soepel. U kunt door te vrijen het litteken niet beschadigen.
  • Ga na het vrijen eerst een keer plassen voordat u gaat slapen, dit verkleint de kans op het krijgen van een blaasontsteking bij vrouwen.
  • Mocht u na verloop van tijd pijnklachten ervaren tijdens of na het vrijen, stel uzelf dan de volgende vragen: “Ben ik goed ontspannen tijdens het vrijen?”, “Is mijn vagina vochtig genoeg?”, “Waar ervaar ik de pijn?”, “Heb ik stappen ondernomen om de pijn te voorkomen?”, “Heb ik misschien een blaasontsteking of een schimmelinfectie?”.
  • Mocht u er zelf niet uitkomen en treedt er geen verbetering op, neem dan contact op met uw huisarts.

Indien u nog bruikbare spullen over heeft uit uw kraampakket. Of misschien babyverzorgingsspullen, rompers, kleding, omslagdoeken etc. en u weet niet wat u er mee moet doen, breng ze naar ons! Wij maken pakketten en geven deze aan zwangeren die het heel hard kunnen gebruiken en helaas zelf de financiële middelen niet hebben om bovenstaande dingen aan te schaffen. De pakketten worden altijd dankbaar in ontvangst genomen.

E-CONSULT