Lichamelijke klachten en ongemakken

Het kan voorkomen dat u te maken krijgt met lichamelijke klachten en ongemakken tijdens de zwangerschap. U kunt dit altijd aangeven tijdens uw controle op het spreekuur, of telefonisch. Wij proberen uw vragen zo goed en uitgebreid mogelijk te beantwoorden en samen met u naar een oplossing te zoeken. Helaas is niet alles op te lossen en horen sommige ongemakken bij de zwangerschap.

Soorten therapie zwangerschap

Er zijn wat therapieën mogelijk die de klachten kunnen verminderen of wegnemen. Hierbij kunt u denken aan:

  • Fysiotherapie: dit kan helpen wanneer u bijvoorbeeld rugklachten heeft of bekkenpijn. Verloskundig Centrum Breda heeft een nauwe samenwerking met Fysioteam Breda en Dorstzorg, op verschillende locaties terecht kunt.  U kunt daar zonder verwijzing van een arts een afspraak maken. Zij houden ons op de hoogte van uw persoonlijk behandelplan, wanneer u daar toestemming voor geeft.
  • Acupunctuur: dit kan helpen wanneer u bijvoorbeeld last heeft van misselijkheid tijdens de zwangerschap, slaapproblemen, zwangerschapsjeuk, hoofdpijn, maagklachten en obstipatie. Voor acupunctuur kunt u bijvoorbeeld terecht bij Paramedisch Centrum Breda.
  • Osteopathie: deze vorm van therapie kan helpen bij onder andere pijn in schouders en nek, rugklachten, bekkenpijn, maagklachten en slaapproblemen. Er zijn verschillende osteopathiepraktijken in Breda en omgeving te vinden. Een voorbeeld is Osteopathie Moerdijk in Zevenbergen, waar men veel ervaring heeft met osteopathie bij zwangeren en baby’s.
  • Voetreflextherapie: voetmassage geeft zowel fysiek als geestelijk ondersteuning bij bijvoorbeeld rugklachten, obstipatie, minder goed slapen en vermoeidheid tijdens de zwangerschap. Voor meer informatie kunt u kijken op www.voetreflex-praktijk.nl of www.praktijk-aumento.nl. Beide praktijken voor voetreflex zijn in Breda gevestigd. De laatst genoemde praktijk past ook voetreflextherapie toe bij kinderen en baby’s.

Werkgever

Het is ook mogelijk dat het goed is om minder te gaan werken bij lichamelijk klachten in de zwangerschap, waardoor deze lichamelijke klachten zullen verminderen. Het is altijd goed dit met uw werkgever te bespreken, wanneer u veel last heeft van lichamelijke klachten door de zwangerschap. U kunt ook altijd bij uw werkgever aangeven dat u graag een gesprek zou willen met de ARBO-arts van het bedrijf waar u werkt. Deze houden zich aan bepaalde richtlijnen om samen met u tot een goede oplossing te komen wat betreft uw werkzaamheden.

ARBO-arts bij zwangerschap
Online kunt u een veelgebruikte richtlijn voor ARBO-artsen vinden. Dit document kunt u voorafgaand aan het gesprek met de ARBO-arts alvast doornemen of uitprinten en meenemen naar het gesprek. In het document vindt u duidelijke handvatten.

Advies Verloskundig Centrum
Indien wij u een advies geven op het spreekuur, kunt u dit ook kenbaar maken aan uw werkgever of ARBO-arts. Een verklaring van ons is echter niet rechtsgeldig en uw baas hoeft zich dan ook niet aan ons advies te houden, helaas. Wij bieden altijd wel aan dat uw werkgever of ARBO-arts telefonisch contact met ons kan opnemen, zodat wij ons advies kunnen toelichten en kunnen aangeven wat we met u hebben afgesproken op het spreekuur.

E-CONSULT