Prenatale screening

De meeste kinderen worden gezond geboren

Gelukkig worden de meeste baby’s gezond geboren, maar (ook al is de kans klein) er worden ook baby’s geboren met een (ernstige) aandoening. Door een gezonde leefstijl kunt u zelf de kans op een aandoening al verkleinen.

Bent u eenmaal zwanger, dan kunt u uw ongeboren kind laten onderzoeken. Op deze pagina vindt u informatie over deze zogenaamde ‘prenatale screening’.

Wat is prenatale screening?

U bent zwanger. U kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieve prenatale test ).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.

Als u overweegt prenatale screening te laten doen, heeft u vóór het onderzoek een uitgebreid gesprek met één van onze verloskundigen. De verloskundige zal in dit gesprek ingaan op alle mogelijkheden van prenatale screeningstesten.

LET OP! Per 1 april gaat de Nieuwe Nipt in werking. Het verschil met de oude is dat deze niet meer onder een wetenschappelijke studie valt en daardoor vergoed wordt door de overheid. Nog een verschil is dat deze na 10 weken zwangerschap kan worden aangevraagd, na de termijnecho. De uitslag is binnen 10 kalenderdagen bekend. In april 2023 zal de verwerkingstijd, door de overgang, maximaal 21 dagen zijn.

De aanvraag verloopt nog steeds via ons. Je stuurt een email naar ons praktijkadres, info@verloskundigcentrum.nl, met daarin het verzoek tot aanvraag van de NIPT. Belangrijk is om in deze email ook te vermelden in welk laboratorium je gaat laten prikken, Amphia of SHL En ook vermelden of dat je het onderzoek MET óf ZONDER nevenbevindingen wil laten uitvoeren. Zie: NIPT/nevenbevindingen

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte )screeningen.

www.pns.nl/english 

www.pns.nl/polskie

www.pns.nl/turks

www.pns.nl/arabisch

E-CONSULT