Regelen en Weten

Wanneer je zwanger bent, dan is het nodig om over enkele dingen na te denken en bepaalde zaken te regelen. Hieronder hebben wij de meest belangrijke acties voor jou op een rij gezet.

  • Moeders voor Moeders: wanneer je zwanger bent, kan je jezelf eventueel aanmelden bij ‘Moeders voor Moeders’: je spaart hierbij jouw urine voor het HCG hormoon dat gebruikt wordt om medicatie maken, om zo andere vrouwen te helpen om zwanger te worden. Meedoen kan van de 6e t/m de 16e week van uw zwangerschap. Je kan jezelf aanmelden via www.moedersvoormoeders.nl.
  • Echoscopie: bij iedere controle maken wij een echo. De termijnecho, de 13 weken-, de 20 weken- en een liggingsecho bij 35 weken, waarbij ook de groei van het kindje wordt gemeten, worden gemaakt bij Echocentrum Focus. Wij hebben een korte lijn met echocentrum FOCUS. De afspraken worden door onze assistentes gemaakt.
  • Kraamzorg: in de 3e maand van jouw zwangerschap ga je kraamzorg aanvragen. Dit kan bij Naviva, Baby’s & Zo, Kraamcentrum DAT of bij een andere instantie. Kijk hiervoor uw zorgverzekering na op de verschillende mogelijkheden.
  • Zwangerschapsverklaring: werk je in loondienst, dan heb je een zwangerschapsverklaring nodig voor jouw werkgever. Ook als je zelfstandig ondernemer bent, dan heb je voor het UWV een zwangerschapsverklaring nodig om een Zelfstandige en Zwanger-uitkering aan te vragen. Onze assistente kan een zwangerschapsverklaring voor je maken.
  • Erkennen: indien jullie niet getrouwd zijn, kan je als partner de baby erkennen tijdens de zwangerschap. Ook in een later stadium kan je de baby erkennen. Samen dien hiertoe naar de burgerlijke stand van de Gemeente in jullie woonplaats te gaan om dit te regelen. Hiervoor hebben jullie een afspraak nodig bij de Gemeente Breda. Zie: kind erkennen Gemeente Breda

    Als jullie het kind erkennen na 1 januari 2023 hebben jullie beiden automatisch gezamenlijk het ouderlijk gezag. Ook als jullie ongehuwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben afgesloten. Je hoeft het gezag niet langer samen aan te vragen bij de rechtbank. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer informatie over de wijziging vanaf 1 januari 2023.

  • Zwangerschapscursus: in Breda en omgeving worden diverse zwangerschapscursussen aangeboden. Het is verstandig om één of meerdere van deze cursussen te volgen. Klik verder om het aanbod van zwangerschapscursussen in Breda en omgeving te bekijken.
  • Borstvoedingscursus: aangezien borstvoeding geven er soms makkelijker uitziet dan het voor velen is, is het verstandig om een borstvoedingscursus te volgen. Je krijgt dan uitgebreide informatie over het geven van borstvoeding zodat je goed voorbereid bent. Het Amphia ziekenhuis en Wendy Seelen, lactatiekundige verzorgen borstvoedingscursussen.
  • Thuis bevallen: thuis bevallen is heel erg mooi en fijn in jouw eigen omgeving. Thuis bevallen mag mits je voldoet aan de voorwaarden:  je bent 37 weken of verder zwanger, je hebt geen medische indicatie voor de bevalling, je bevalt niet hoger dan op de eerste verdieping in huis in verband met mogelijke complicaties waarvoor ambulancevervoer nodig is. Om de laatste reden is het ook niet mogelijk om bij teveel overgewicht thuis te bevallen. Zorg ervoor dat het kraampakket op tijd in huis is. Zorg ook voor klossen om het bed te verhogen en een bedzeil over het matras. Zet het kraampakket met twee emmers en huisvuilzakken op de kamer waar je wilt bevallen. Zorg dat de bevalkamer op tijd warm is en leg warme kruiken in de wieg.
  • Kraampakket: deze kan je aanvragen bij jouw zorgverzekering. Of het kraampakket vergoed wordt, is afhankelijk van jouw polis. In het kraampakket zitten zaken die jij, wij en de kraamhulp nodig hebben voor, tijdens en na de bevalling. Het gaat dan bijvoorbeeld om een matrasbeschermer, een kraammatras, hygiënische handgel, steriele navelklemmen en kraamverband.

    Mocht het kraampakket niet vergoed worden door de zorgverzekeraar, geef dit dat dan bij ons aan. Wij kunnen je dan gratis de benodigde spullen meegeven.

  • Badbevalling: je kan indien gewenst thuis en in het ziekenhuis in bad bevallen. Mits er geen medische indicatie is. Vraag aan ons wanneer je niet in bad mag bevallen. In het ziekenhuis zijn twee bevalkamers met bad. Geef aan wanneer je hier gebruik van wenst te maken. Wanneer je thuis wil bevallen, kan een badbevalling ook. Hiervoor is wel een speciaal bad nodig. Een bevalbad voor thuis kan je huren via bevallingsbaden.nl. Op de kamer waar het bad staat, dient ook een bed aanwezig te zijn dat op klossen staat.
  • Poliklinisch bevallen: indien je wenst mag je in het ziekenhuis bevallen. Je hoeft je hier niet voor aan te melden. Wanneer je een medische indicatie hebt moet je in het ziekenhuis bevallen.
  • Vindbaarheid: zorg dat jouw huis(nummer) goed te vinden is. Zorg wanneer nodig voor buitenverlichting en een plattegrond.
  • Ziekenhuiskoffertje: zet altijd op tijd een koffertje klaar met de meest noodzakelijke spullen voor jou en jouw baby, voor het geval dat je ineens naar het ziekenhuis moet. Denk ook aan jouw zwangerschapskaart.
  • Muntstuk: bij de hoofdingang van het ziekenhuis staan rolstoelen waarvan je gebruik kunt maken. Hiervoor heb je echter wel een muntje nodig. Dit muntje krijg je van ons in de zwangerschap bij 33 weken. Mocht je deze niet gekregen hebben, vraag er dan naar bij onze assistente.
  • Vliegen: indien je gaat vliegen, kan het zijn dat je een zwangerschapsverklaring nodig heeft voor de vliegmaatschappij. Een standaard zwangerschapsverklaring kunnen wij voor je verzorgen. Lees altijd de voorwaarden van de vliegmaatschappij waar je mee reist. Mogelijk wensen zij nog een aanvullende verklaring zoals bijvoorbeeld bij de Medische Verklaring van Ryanair het geval is. Check ook altijd de polis van jouw reisverzekering of dat je goed verzekerd bent voor eventuele ziekenhuisopname in het buitenland. Tevens ook controleren of er een goede ziekenhuisvoorzieningen aanwezig is in de buurt van jouw vakantiebestemming.
  • Aangeven baby: na geboorte van de baby dient te geboorte-aangifte bij de gemeente binnen 3 werkdagen na de bevalling gedaan te zijn. Vergeet hierbij niet je trouwboekje of erkenningsdocumenten mee te nemen. Het aangeven kan door verschillende personen gedaan worden. De precieze regels voor het aangeven van jouw baby, vind je op de website van de Rijksoverheid.

    Beval je in het Amphia Ziekenhuis dan kan je de aangifte ook digitaal regelen. Het bewijs krijg je dan naar je e-mailadres gemaild. Meer info vind je op de website van Gemeente Breda.

E-CONSULT