Zwanger Regelen Checklist

Regelen en Weten

Wanneer u zwanger bent, dan is het nodig om over enkele dingen na te denken en bepaalde zaken te regelen. Hieronder hebben wij de meest belangrijke acties voor u op een rij gezet.

 • Moeders voor Moeders: wanneer u zwanger bent, kun u zich eventueel aanmelden bij ‘Moeders voor Moeders’: u spaart hierbij uw urine voor het HCG hormoon dat gebruikt wordt om medicatie maken, om zo andere vrouwen te helpen om zwanger te worden. Meedoen kan van de 6e t/m de 16e week van uw zwangerschap. U kunt zich aanmelden via www.moedersvoormoeders.nl.
 • Echoscopie: bij uw intake maken wij op de praktijk een echo om te beoordelen of de zwangerschap intact is. Mochten wij dit niet direct kunnen beoordelen vanwege bijvoorbeeld een vroeger termijn dan in eerste instantie gedacht, dan regelen wij voor dezelfde dag of in ieder geval zo snel mogelijk een echo bij Echocentrum Focus in Breda, Oosterhout of Etten-Leur. De lijnen tussen Echocentrum Focus en Verloskundig Centrum Breda zijn kort, zodat er snel geschakeld kan worden. De termijnecho, de 20 weken- en een liggingsecho bij 35 weken, waarbij ook de groei van het kindje wordt gemeten, laten wij tevens maken bij Echocentrum Focus. Focus heeft een mooi filmpje waarop u een goede indruk krijgt van het echocentrum.

 • Kraamzorg: u dient in de 3e maand van uw zwangerschap kraamzorg aan te vragen. Dit kan bij Naviva, Baby & zo, Kraamcentrum DAT of bij een andere instantie. Kijk hiervoor uw zorgverzekering na op de verschillende mogelijkheden.

 • Zwangerschapsverklaring: werkt u in loondienst, dan heeft u een zwangerschapsverklaring nodig voor uw werkgever. Ook als u zelfstandig ondernemer bent, dan hebt u voor het UWV een zwangerschapsverklaring nodig om een Zelfstandige en Zwanger-uitkering aan te vragen. Onze assistente kan zo’n zwangerschapsverklaring voor u verzorgen.
 • Erkennen: indien u niet getrouwd bent, kunt u als partner de baby erkennen tijdens de zwangerschap of bij het aangeven van uw kind na de bevalling. Ook in een later stadium kunt u uw kind erkennen. Samen dient u hiertoe naar de burgerlijke stand te gaan om dit te regelen. Hiervoor heeft u een afspraak nodig bij de Gemeente Breda.
 • Zwangerschapscursus: in Breda en omgeving worden diverse zwangerschapscursussen aangeboden. Het is verstandig om één of meerdere van deze cursussen te volgen. Klik verder om het aanbod van zwangerschapscursussen in Breda en omgeving te bekijken.
 • Borstvoedingscursus: aangezien borstvoeding geven er soms makkelijker uitziet dan het voor velen is, is het verstandig om een borstvoedingscursus te volgen. U krijgt dan uitgebreide informatie over het geven van borstvoeding zodat u goed voorbereid bent. Het Amphia ziekenhuis en de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, verzorgen borstvoedingscursussen.

 • Thuis bevallen: vanaf de 37e week mag u thuis bevallen. U mag niet hoger dan de eerste verdieping bevallen in verband met mogelijke complicaties waarvoor ambulancevervoer nodig is. Om deze reden is het ook niet mogelijk om bij teveel overgewicht thuis te bevallen. Zorg ervoor dat het kraampakket op tijd in huis is. Zorg ook voor klossen om het bed te verhogen en een bedzeil over het matras. Voldoende grote huisvuilzakken zijn erg praktisch. Zet het kraampakket met twee emmers en voldoende huisvuilzakken op de kamer waar u wilt bevallen. Zorg dat de bevalkamer op tijd warm is en leg warme kruiken in de wieg.
 • Kraampakket: dit kunt u aanvragen bij uw zorgverzekering. Of het kraampakket vergoed wordt, is afhankelijk van uw polis. In het kraampakket zitten zaken die u, de verloskundige en de kraamhulp nodig hebben voor, tijdens en na de bevalling. Het gaat dan bijvoorbeeld om een matrasbeschermer, een kraammatras, hygiënische handgel, steriele navelklemmen en kraamverband.

  Mocht het kraampakket niet vergoed worden door de zorgverzekeraar, geeft u dat dan bij ons aan. Wij kunnen u dan gratis de benodigde spullen meegeven.

 • Badbevalling: u kunt indien gewenst ook thuis in bad bevallen. Hiervoor is wel een speciaal bad nodig. Een bevalbad voor thuis kunt u huren via bevalbaden.nl. Op de kamer waar het bad staat, dient ook een bed aanwezig te zijn dat op klossen staat. In het ziekenhuis op de Molengracht zijn ook twee kamers met grote baden waar u in kunt bevallen, mocht u liever niet thuis bevallen.

 • Poliklinisch bevallen: wilt u of bent u genoodzaakt om poliklinisch te bevallen, dan bevalt u in het Amphia Ziekenhuis Molengracht.
 • Vindbaarheid: zorg dat uw huis(nummer) goed te vinden is. Zorg wanneer nodig voor buitenverlichting en een plattegrond.
 • Ziekenhuiskoffertje: zet altijd op tijd een koffertje klaar met de meest noodzakelijke spullen voor u en uw baby, voor het geval dat u ineens naar het ziekenhuis moet. Denk ook aan uw zwangerschapskaart.
 • Muntstuk: bij de hoofdingang van het ziekenhuis staan rolstoelen waarvan u gebruik kunt maken. Hiervoor heeft u echter wel een muntstuk van 1 Euro nodig, welke u later bij het inleveren weer terug krijgt. Zorg dat u in uw ziekenhuiskoffer alvast een muntstuk van 1 Euro stopt.
 • Vliegen: indien u gaat vliegen, kan het zijn dat u een zwangerschapsverklaring nodig heeft voor de vliegmaatschappij. Een standaard verklaring kunnen wij voor u verzorgen. Lees altijd de voorwaarden van de vliegmaatschappij waar u mee reist. Mogelijk wensen zij nog een aanvullende verklaring zoals bijvoorbeeld bij de Medische Verklaring van Ryanair het geval is. Check ook altijd de polis van uw reisverzekering of dat u goed verzekerd bent voor eventuele ziekenhuisopname in het buitenland. Tevens ook controleren of er een goede ziekenhuisvoorzieningen aanwezig is in de buurt van uw vakantiebestemming.
 • Aangeven baby: u dient uw baby binnen 3 werkdagen na de bevalling aan te geven op het gemeentehuis. Vergeet hierbij niet uw trouwboekje of erkenningsdocumenten mee te nemen. Het aangeven kan door verschillende personen gedaan worden. De precieze regels voor het aangeven van uw baby, vindt u op de website van de Rijksoverheid.

  Bevalt u in het Amphia Ziekenhuis dan kunt u de aangifte ook digitaal regelen. Het bewijs krijgt u dan naar uw emailadres gemaild. Meer info vindt u op de website van Gemeente Breda.

  Op 29 november 2019 is het Amphia Ziekenhuis inclusief Vrouw- & Kindcentrum verhuisd naar de Molengracht. Vanaf dan vinden alle ziekenhuisbevallingen plaats op afdeling 28 van het Amphia Ziekenhuis Molengracht.

E-CONSULT