Verloskundige Teteringen Heusdenhout

Controles

Tijdens uw zwangerschap komt u regelmatig op controle. Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden uw vragen, meten uw bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje. Op de praktijk hebben wij ook een echoapparaat en kunnen dus altijd even naar uw kindje kijken.

De eerste controle bij zwangerschap

De eerste controle zal zo vroeg mogelijk in de zwangerschap plaatsvinden. Als u zich aanmeldt, maken wij een afspraak rond 8 weken zwangerschap. Het hartje van de baby is dan nog niet te horen. Er is een echo-apparaat aanwezig op de praktijk. Wij zullen daarmee bij de intake kijken of wij uitwendig, via uw buik, al iets kunnen zien. Omdat dit heel vroeg in de zwangerschap is, kunnen wij daar niet altijd een conclusie aan verbinden.

Tijdens de eerste controle stelt de verloskundige een reeks vragen over uw gezondheid, die van uw partner en van directe familieleden. Ook eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen komen ter sprake.

De Vragenlijst-eerste-afspraak is een vragenlijst die u kunt downloaden en uitprinten. Deze vragenlijst is er ook in een Engelstalige versie van deze vragenlijst: Questionnaire First Appointment. Wanneer u zich telefonisch of per e-mail aanmeldt, krijgt u de vragenlijst thuis gestuurd. U kunt deze invullen en per e-mail aan ons retour zenden of bij de eerste controle meenemen.

Vervolgcontroles in zwangerschap

Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden uw vragen, meten uw bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje.

Urine wordt niet standaard gecontroleerd. U wordt elke controle gewogen. Gemiddeld komt u 10 tot 15 kg aan in de zwangerschap. Als u erg veel aankomt of afvalt dan kunt u dat met ons bespreken. Indien u niet gewogen wilt worden, mag u dit aangeven en wordt hier rekening mee gehouden. Vanaf 34 weken krijgt u zowel mondelinge als schriftelijke uitleg over de bevalling. Ook is er een mogelijkheid om gebruik te maken van de maandelijkse algemene informatieavond. U krijgt hier meer informatie over op de praktijk.

Echoscopie

Tussen de 10 en 12 weken wordt er een echo gemaakt bij Echocentrum Focus (locaties in Breda, Oosterhout en Etten-Leur) om de juiste zwangerschapsduur te bepalen.

Bij de 20 wekenecho (SEO) wordt de baby uitgebreid bekeken, gescreend en opgemeten. info SEO RIVM

Rond 35 weken wordt er een liggingsecho bij FOCUS gemaakt.

Let op: bij Focus mogen geen kinderen aanwezig zijn tijdens het maken van de echo.

Er is een echoapparaat aanwezig op de praktijk. Iedere controle zullen wij met de echo kijken. Wij zijn geen echoscopistes, wij kunnen geen conclusies binden aan de echo.

E-CONSULT