Controles

Tijdens de zwangerschap kom je regelmatig op controle. Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden je vragen, meten de bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje. Op de praktijk hebben wij ook een echoapparaat en kunnen dus altijd even naar je kindje kijken.

De eerste controle bij zwangerschap

De eerste controle zal zo vroeg mogelijk in de zwangerschap plaatsvinden. Als je jezelf aanmeldt, krijg je voorafgaand aan de afspraak bij ons een echo bij echocentrum FOCUS. De afspraak bij ons in de praktijk is rond 8 weken zwangerschap. Dan gaan we ook met een echo kijken naar de baby. Het hartje van de baby is dan nog niet te horen.

Wij maken geen medische echo’s daarvoor verwijzen wij naar FOCUS. We kijken en luisteren wel iedere controle met de echo.

Tijdens de eerste controle stelt de verloskundige een reeks vragen over jouw gezondheid, die van jouw partner en van directe familieleden. Ook eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen komen ter sprake.

De Vragenlijst eerste afspraak is een vragenlijst die kan je downloaden en uitprinten. Deze vragenlijst is er ook in een Engelstalige versie van deze vragenlijst: Questionnaire First Appointment. Wanneer  je telefonisch aanmeldt  of per e-mail, krijg je de vragenlijst per email. Je kan deze invullen en per e-mail aan ons retour zenden.

Vervolgcontroles in zwangerschap

Na aanvang zijn de vervolgcontroles bij 14-18-23-27-30-33-35-37-39 en 40 weken. We beantwoorden vragen, meten de bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje.

Urine wordt niet standaard gecontroleerd. Je wordt elke controle gewogen. Gemiddeld kom je 10 tot 15 kg aan in de zwangerschap. Als je erg veel aankomt of afvalt dan kan je dat altijd met ons bespreken. Indien je niet gewogen wilt worden, mag je dit aangeven en wordt hier rekening mee gehouden. Vanaf 34 weken krijg je zowel mondelinge als schriftelijke uitleg over de bevalling.

Echoscopie 

Tussen de 10 en 12 weken wordt er een echo gemaakt bij Echocentrum Focus (locaties in Breda, Oosterhout en Etten-Leur) om de juiste zwangerschapsduur te bepalen.

De Eerste Trimester Screeningsecho (ETSEO) is bij 13 weken. Deze wordt op jouw verzoek gepland. Dit kan tussen 12+3 en 14+3 weken. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij jouw kind. Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt.

De 20 wekenecho (TTSEO) is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind. Je kiest zelf of je dit onderzoek wilt.

Meer informatie vind je: info 13 weken en 20 weken screenings-echo

Rond 35 weken wordt er een liggingsecho bij FOCUS gemaakt. Tevens worden er ook nog metingen gedaan betreft de grootte van de baby.

Let op: bij Focus mogen geen kinderen aanwezig zijn tijdens het maken van de echo.

Iedere controle zullen wij ook met de echo kijken. Wij zijn geen echoscopistes, wij kunnen geen conclusies binden aan de echo.

E-CONSULT