Verloskundige Teteringen Heusdenhout

Controles

Tijdens uw zwangerschap komt u regelmatig op controle. Tot 27 weken zwangerschap komt u om de vier weken op controle, tot 33 weken om de drie weken, tot 36 weken om de twee weken en daarna elke week. We beantwoorden uw vragen, meten uw bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje. Op de praktijk hebben wij ook een echoapparaat en kunnen dus altijd even naar uw kindje kijken.

De eerste controle bij zwangerschap

De eerste controle zal zo vroeg mogelijk in de zwangerschap plaatsvinden. Als u zich aanmeldt, maken wij een afspraak rond 8 weken zwangerschap. Het hartje van de baby is dan nog niet te horen. Er is een echo-apparaat aanwezig op de praktijk. Wij zullen daarmee bij de intake kijken of wij uitwendig, via uw buik, al iets kunnen zien. Omdat dit heel vroeg in de zwangerschap is, kunnen wij daar niet altijd een conclusie aan verbinden.

Tijdens de eerste controle stelt de verloskundige een reeks vragen over uw gezondheid, die van uw partner en van directe familieleden. Ook eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen komen ter sprake.

De Vragenlijst Eerste Controle is een vragenlijst die u kunt downloaden en uitprinten. Deze vragenlijst is er ook in een Engelstalige versie van deze vragenlijst: Questionnaire First Appointment. Wanneer u zich telefonisch of per e-mail aanmeldt, krijgt u de vragenlijst thuis gestuurd. U kunt deze invullen en per e-mail aan ons retour zenden of bij de eerste controle meenemen.

Vervolgcontroles in zwangerschap

Tot 27 weken zwangerschap komt u om de vier weken op controle, tot 33 weken om de drie weken, tot 36 weken om de twee weken en daarna elke week. We beantwoorden uw vragen, meten uw bloeddruk, controleren de groei van de baby en luisteren naar het hartje.

Urine wordt niet standaard gecontroleerd. U wordt elke controle gewogen. Gemiddeld komt u 10 tot 15 kg aan in de zwangerschap. Als u erg veel aankomt of afvalt dan kunt u dat met ons bespreken. Indien u niet gewogen wilt worden, mag u dit aangeven en wordt hier rekening mee gehouden. Vanaf 34 weken krijgt u zowel mondelinge als schriftelijke uitleg over de bevalling. Ook is er een mogelijkheid om gebruik te maken van de maandelijkse algemene informatieavond. U krijgt hier meer informatie over op de praktijk.

Echoscopie

Tussen de 10 en 12 weken wordt er een echo gemaakt bij Echocentrum Focus (locaties in Breda, Oosterhout en Etten-Leur) om de juiste zwangerschapsduur te bepalen. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij Echocentrum Focus via telefoonnummer 076 502 91 77 of via hun website.

Bij de 20 wekenecho (SEO) wordt de baby uitgebreid bekeken, gescreend en opgemeten. De verwijsbrief voor deze echo krijgt u van de verloskundige. Houdt u rekening met een wachttijd van minimaal 4 tot 6 weken en maak op tijd een afspraak bij het Echocentrum.

Rond 34 weken wordt er een liggingsecho gemaakt.

Er is een echoapparaat aanwezig op de praktijk. Indien de mogelijkheid er is, kunnen wij bij de intake kijken of we al iets kunnen zien met de echo, hieraan kunnen wij geen conclusies verbinden gezien het vroege termijn waarop dit dan plaatsvindt.

Menu
E-CONSULT